in

Ядосан Плача Готино Умен Ха-ха Обичам Уау Яко Без думи

Изглежда, Че Нашата Слънчева Система Не Е Такава, За Каквато Я Мислим!

Земята е кръгла, Меркурий е най-горещата планета, а Слънцето е жълто. Изглежда, че това са прости, неоспорими факти, известни дори на тези, които нямат реално познание за астрономията.
Представяме ви селекция от най-честите погрешни предположения за Слънчевата система заедно с истинските факти, които изглеждат фалшиво.

В перфектна сферична форма ли е Земята?

Това е вярно, но парадоксалното е, че не е вярно в същото време. Формата на нашата планета се променя постоянно, поради безкрайното движението на континенталните плочи. Разбира се, скоростта, с която те се движат, е много малка – средно около 5 см на година. Но това все още има ефект върху “външния вид” на планетата, който в действителност е далеч от перфектния кръг.

Източник: nationalgeographic
Все пак трябва да се отбележи, че изображението по-долу, показващо реалната форма на Земята, всъщност е модел на гравитацията на планетата. Тя е създадена от сателитни данни и не показва истинската форма на нашия дом. Вместо това, то просто показва разликите в силата на гравитацията на Земята в различни точки около нея.

Има ли Луната тъмна страна?

Мнението, че слънчевите лъчи осветяват само едната страна на Луната, оставяйки другата страна в постоянен мрак, е доста разпространено. Това вярване е резултат от факта, че ние наблюдаваме само едната страна обърната към Земята, докато другата е невъзможно да се наблюдава от земята.
Но, в действителност, слънцето грее и стопля, както видимите, така и невидимите части на Луната. Истината е, че необходимия период на Луната, за да се върти около оста си съвпада с времето, необходимо за орбитата на Земята и затова ние виждаме само едната страна.

Температурата на Меркуий е по – висока от на другите планети ?

Всичко изглежда логично тук. Меркурий е най-близката до Слънцето, затова температурата на повърхността трябва да бъде по-висока, отколкото при всички други планети. Въпреки това, се оказва, че най-горещата планета в Слънчевата система всъщност е Венера, въпреки факта, че е на 50 милиона километра по-далеч от Слънцето, отколкото своя съсед. Средната дневна температура на Меркурий е около 350 ° С, докато тя може да достигне до 480 ° C на Венера.
Причината за това е атмосферата на Венера. Меркурий практически няма атмосфера, докато Венера има много плътна атмосфера, съставена почти изцяло от въглероден диоксид. Това създава много силен парников ефект, задържащ слънчевата топлина.

Наистина ли слънцето е голямо огнено кълбо?

Всеки знае, че температурата на повърхността на Слънцето е невъобразимо висока: повече от 5700 ° C. Така че е логично да се предположи, че е като гигантски огън. Все пак, това не е точно сравнение. Това, което ние смятаме за огън в действителност е енергия под формата на топлина и светлина, произведени от термоядрени реакции, проявяващи се в ядрото на звездата.
Термоядрената реакция включва преминаване на някои елементи в други, а това е придружено с отделяне на топлинна и светлинна енергия. Тази енергия преминава през всички слоеве на Слънцето, за да достигне до повърхността (фотосферата), а оттам и изглежда като огромен огън.

Наистина ли слънцето е жълто?

Всеки, който знае малко за астрономията уверено ще ви каже, че Слънцето принадлежи към категорията на звезди, известни като жълти джуджета. На свой ред, това е логично да се предположи, че е жълто на цвят. Но, подобно на всички други жълти джуджета, Слънцето е напълно бяло.
Защо човешките очи ги виждат в жълто? Всичко се свежда до земната атмосфера. Както е добре известно, светлината, която има дълга дължина на вълната, в жълтата и червената част на спектъра, преминава през атмосферата най-добре. Светлина с малка дължина на вълната, в зелени до виолетови части на спектъра ( което най-вече излъчва Слънцето), получава разсейване в по-голяма степен от атмосферата. Ето защо ние го виждаме жълто.

Би ли “експлодирал” човек в космоса без скафандър?

Това погрешно мнение е в резултат на различни холивудски филми, изобразяващи, какво се предполага, че ще се случи, ако човек се озове извън космическия кораб.
В действителност, кожата ни е достатъчно гъвкава, за да запази всички наши вътрешни органи на мястото си. Стените на кръвоносните съдове също помагат, благодарение на тяхната еластичност.
Освен това, в отсъствието на външно налягане в пространство, температурата, която би повлияла на кръвта се повишава до 46 ° С, която е значително по-висока от температурата на човешкото тяло.
Вместо това водата, съдържаща се в клетките на кожата ни би започнала да “ври ” във вакуум. Резултатът е, че човешкото тяло се разширява по размер в такава среда, но определено не експлодира.
Основната причина, поради която човек би умрял е липсата на кислород. Само на 15 секунди след влизането си на вакуум без скафандър, индивидът ще загуби съзнание, а смъртта ще настъпи до 2 минути.

През зимата Слънцето е по – далеч от Земята, отколкото през лятото?

Ето още един мит, който първоначално изглежда логично. Щом зимата е по-студена от лятото, то е по-далеч от източника на топлина, нали? Все пак всъщност е точно обратното: по време на студената част на годината, нашата планета е 5 милиона километра по-близо до Слънцето, отколкото през лятото. Как е възможно това?
Всичко се свежда до факта, че оста на планетата, която минава през Северния и Южния полюси, не е точно перпендикулярна на неговата орбита и слънчевите лъчи, които попадат върху нея. На свой ред, половината от годината  голяма част от топлината на Слънцето пада на южното полукълбо, а в другата половина тя се пада на северното, откъдето и има различни сезони.
Както е добре известно, лятото в южното полукълбо е по-топло, отколкото е в северната част. Това е резултат от факта, че Земята е най-близо до Слънцето през януари.