in

Нека всички сме като КАФЕТО.

– Кажи ми какво виждаш.

– Моркови, яйца и кафе – отвърна тя.

Баба й се приближи и я помоли да пипне морковите. Тя видя, че са меки. След това бабата поиска от внучката да вземе яйце и да го счупи. След като махна черупката, тя наблюдаваше твърдо свареното яйце. Най-сетне бабата поиска от внучката да отпие кафето. Внучката се усмихна, когато вкуси богатия му аромат. Внучката попитала: „Какво означава това, бабо?“

Баба й обясни, че всеки един от тези предмети е изправен пред еднакви обстоятелства: вряща вода.

Всеки от тях реагира различно. Морковът в началото е силен, твърд и неумолим. Въпреки това, след като беше подложен на вряща вода, той омекна и стана мек. Яйцето беше крехко. Външната му обвивка защитаваше вътрешността, но след като мина през врящата вода, вътрешността му се втвърди. Зърната от кафе обаче бяха уникални. След като бяха във врящата вода, те дори промениха водата.

– Коя си ти? – попитала бабата нейната внучка. – Когато неприятностите почукат на вратата ти, как реагираш? Ти си морков, яйце или кафе?

Погледни по-внимателно: твърдият морков във врящата вода стана мек, крехкото яйце стана твърдо. На външен вид не са се променили, но вътрешно – да и то под въздействието на едно и също неблагоприятно обстоятелство. Така е и с хората. Тези, които изглеждат силни, могат да се пречупят там, където слабите и крехките ще се окажат по-устойчиви.

– А кафето? – попитало момичето.

– ДА! Това е най-интересното! Кафето напълно се е разтворило във враждебната среда и я е променило, в нещо което всеки би пожелал.

Помислете за това: Коя съм аз? Аз съм морков, който изглежда силен, но дали ще стана мек и ще загубя силата си?

Аз съм яйцето, което се променя с топлината? Имах ли прекрасен дух, но след смърт, раздяла, финансова трудност или някакъв друг стрес, станах ли вкочанен и скован? Дали обвивката ми изглежда същата, но отвътре съм с втвърдено сърце?

Или ми харесва кафето? Когато водата се нагорещи, то освобождава аромата и вкуса. Ако сте като кафето, когато нещата са най-лоши, вие променяте ситуацията около вас. Когато изпитанията са най-големи, издигате ли се на друго ниво?

Най-щастливите хора не винаги имат най-доброто; те просто използват максимално всичко, което идва по пътя им.

Нека всички сме като КАФЕТО.