in

Сезон 8, епизод 2

Валът пада в последната серия от епизод 7. В първата сцена от епизода ще бъдат показани последствията от нападението на Краля на нощта над Нощния страж. Тормунд и Джендри успяват да напуснат битката. Лорд Белик Дандарион остава да се бие с белите бродници. Успява да убие бродник, който пък взима живота на Ед Скръбния, но въпреки Дандарион загива и този път не оживява. Тормунд и Джендри пътуват към Зимен хребет, а зад тях се вижда горящ Черен Замък.

Денерис, Джон, Тирион, Давос, Хрътката, Мисандей, Варис и Теон пристигат в Зимен хребет.

Давос отбелязва , че мястото е стало по-тъмно и студено, откакто с Джон са го напуснали. Джон и Аря се виждат за пръв път. Денерис се среща със Санса и пита Родената в буря дали двамата са влюбени. Денерис не и дава точен отговор, но Санса изглежда доволна, че двамата са заедно. Санса разказва на Джон, че двете с Аря са екзекутирали лорд Белиш. Хрътката и Аря разговарят. Аря му казва, че не съжалява, че не го е убила, но той и заявява, че след като е видял това, което се случва отвъд Вала, би предпочел да е мъртъв.

Юрон Грейджой отново е в Кралски чертог със Златната дружина (наемни бойци от свободните градове).

Среща се с Церсей в тронната зала, където тя му благодари за наемните мечове. Кралицата нарежда на командира на армията си да превземе Бурен край, тъй като смята, че крепостта ще издържи през Дългата нощ. Същата нощ Церсей и Юрон преспиват заедно, но кралицата не е доволна от него като любовник. На другия ден Юрон тръгва с кораба си ”Мълчание” към бурен край. По време на пътуването той разговаря с племенницата си и негова пленничка Яра, която му заявява, че той няма никакъв интерес да бъде съпруг на Церсей. Така той разкрива пред нея, че има план да я убие. ”Приятелите ми от Бравос ще се погрижат за това”, казва Юрон на Яра.

Господарите на Севера и техните рицари се събират в Голямата зала на ”Зимен хребет”.

Групата обсъжда защитата на Севера срещу зомби армията на Нощния крал. Владетелят на Орлово гнездо и техен братовчед Робин също е там. Джон вижда отново Сам. Северните лордове не са склони да приемат Денерис за своя кралица и тя не получава тяхната подкрепа за Железния трон.

Малката Лияна Мормон заявява, че за нея има само един крал – Кралят на севера. Тирион я нарича жестоко момиченце. Обсъжда се евентуален съюз с Церсей Ланистър срещу белите бродници. Санса е против. Тирион все пак смята, че не може да се довери на Церсей, но на брат си може. На Дани тази идея не й харесва.

Теон Грейджуей посещава посещава криптата на Земен хребет и мисли за приятеля си Роб, когато среща там Бран Старк. Аря и Бриен тренират с мечовете, а Джон е впечатлен от бойните умения на сестра си.

Лейди Мелисандра е във Воланис. В червения храм тя е посрещната от Кинвара (червена жрица, която виждаме в шести сезон в Мирийн). Р‘хлор изисква още една жертва от Мелисандра, тя трябва да се върне на Север, дори и да срещне смъртта си.

Джайм Ланистър се среща с Брон. Джайм е тръгнал да събира армията си от Речен Пад.

Джон Сняг най-накрая разбира, че е Таргариен

Когато Джон отива със Сам в Гората на Боговете, Бран му разкрива, че го е видял на Хардхоум и как е бил намушкан от собствените си мъже. Бран е повече от варг, той е зеленозрящ, разкрива Сам на приятеля си. Когато те му разказват за кръвната му връзка с рода Таргариен, той не може да повярва. Сам му заявява, че не Денерис Таргариен има право да претендира за Железния трон, а Егон Таргариен.

Сезон 8, епизод 2

Епизодът ще има продължителност от почти 2 часа.

Първата сцена е в Голямата зала на Зимен хребет. Тормунд и Джендри разказват на Джон, Денерис, Тирион, Давос и Санса, че Валът е паднал. Бран потвърждава. Нощният крал е на път към Зимен хребет. Джон заръчва на майсер Волкан да изпрати писма до знаменосците Старк да се подготвят за война с армията на мъртвите.

След цялата тази информация Джон Сняг слиза в криптата на Зимен Хребет за да отдаде почит на майка си Лияна и чичо си Нед Старк. Забелязала, че нещо не е наред Денерис също слиза при него, той не и разкрива, че истинската за себе си, но и заявява, че Джон Сноу е лъжа, в която цял живот са го карали да вярва и си тръгва. На излизане Денерис среща Джора Мормонт и му споделя, че Джон крие нещо от нея. Тя не се чувства добре и е заведена от него при майстер Волкан.

Кибърн влиза в покоите на Церсей става ясно, че тя е направила аборт и той настоява, че тя трябва да си почива. В Кралски чертог вече вали сняг. Междувременно Джайм е в Речен пад, връща крепостта на Едмур Тъли, за него е без значение кой държи замъка сега. Джайм му казва, че трябва да помогне на племениците си в Зимен Хребет.

Хоулад Тръстиката пристига с дъщеря си Мийра Рийд в Зимен хребет. Скрит зад лицето на войник Джакен Х гар се разкрива на Аря и й заявява, че Многоликия Бог иска тя да убие Церсей Ланистър. Дава и шишенце с отрова.

Джон разговаря с Хоуланд Рид. Първоначално той отказва да потвърди, че е син на Лияна Старк и Регар Таргариен, защото е обещал на Нед Старк, че ще пази тайната до края на живота си, но в последствие казва истината.

Денерис не присъства на срещата, на която се обсъжда защитата от белите бродници, защото се чувства неразположена, представлява я Тирион. Робърт Арин, Санса, Аря и Бран се отправят към Орлово гнездо. Ария се съпротивлява, защото смята, че е равна на всеки мъж, но Джон настоява, че тя трябва да замине. Джора иска да се бие с дома ва Мормонт, но лияна му напомня, че е предал дома си.

Церсей и наемната й армия, водена от Юрон, са завладяли Бурен край. Джон обещава да помогне на Теон да освободи сестра си, след като унищожат армията на Краля на нощта. Теон е разочарован, но се съгласява.

Мисандей отива в стаята на Дани, където тя и съобщава, че майстер Уокън смята, че тя е бременна. Натийската преводачка е учудена, защо Денерис не се радва на този факт, но майката на дракони и обяснява, че Джон е променил отношението си към нея и неразбира защо.

Свободният народ, дотраките и неопетнениете са готови за битка.

Огромна буря връхлита зимен хребет. Армията на Краля на нощта е вече на бойното поле. Джон нарежда на Денерис, Санса и Аря да не напускат стените на Зимен хребет, защото са твърде ценни. Той им обещава, че няма да изгубят битката.

Вълчището на Джон Дух е убито по време на боя, опитвайки се да го спаси от армията на мъртвите. Денерис иска да атакува, яхнала драконът си Дрогон, но Мисандей я спира. Въпреки това Дрогон се включва в битката, изпепелява голяма част от армията на мъртвите, но и много от северните знаменасци. Лорд Лорд Глоувър и Хоуланд Рийд умират в пламъците. Тормунд, който предвожда свабодния народ, също загива в огъня. Бран прави опити да влезе в съзнанието на дракона на Дани. Армията на Джон Сняг намалява значително, а мъртвите прииждат още и още. Белите бродници се опитват да нахлуят в Зимен хребет. Замъкът се отбранява от Бриен, Подрик, Сив червей и Джора Мормон и Джендри. Сив червей загива при защитата, Подрик също. Мийра остава с Бран в гората на Боговете, а той все пак успява да атакува, влязъл в съзнанието на Регал. Драконът напада, убитият и съживен от Краля на нощта Визерион, ранява го.Кралят на нощта напуска битката. Джайм и Брон пристигат с армията на Тъли.

Белите бродници идват за Бран, той и Мийра са убити. Драконът Регал пада на земята и също е убит от врага. Армията на Нощния крал отстъпва, а Джон също нарежда отстъпление. Рицарите на долината, Санса, Бриен и Робин тръгват към Орлово гнездо., а Ария, Хрътката, Тирион, Варис, Мисандей, Джора, Самуел, Гили и бебето към Речен пад.

В последния кадър ще видим как Джон и Денерис летят на гърба на Дрогон и изгарят мъртвите на бойното поле, включително и дракона Регал. И двете страни са претърпели много загуби в битката.

Източник: Канал 3