in

„Това изобщо не ми се стори странно, защото съм го виждала и преди в рода ни“, споделя 37-годишната жителка на Уганда.

През тези 24 години, жената 6 пъти ражда близнаци, 4 пъти е бременна с тризнаци, 3 пъти успява да износи четиризнаци и веднъж е бременна само с едно дете. Десет от децата ѝ са момичета, а останалите са момчета. Най-малкото дете в момента е на 4 месеца, а най-голямото може да се каже, че е вече възрастен човек, защото е на 23 години. Раждането на толкова много деца на куп (близнаци, тризнаци и четиризнаци) не изненадало жената.

„Това изобщо не ми се стори странно, защото съм го виждала и преди в рода ни“, споделя 37-годишната жителка на Уганда.

„Моят баща има 45 деца от различни жени и всички те се появяваха в комплекти от по 2, 3 или 4“, разказва още Мириам, която съселяните ѝ наричат „Налого Музала Бана“ или „близначката, която ражда четиризнаци“.

Д-р Чарлз Кигунди, гинеколог в болницата Мулаго и президент на асоциацията на гинеколозите и акушер-гинеколозите в страната, смята, че е много възможно, Мириам да е наследила изключителната си плодовитост от своя баща.

След шестото раждане, когато тя вече имала 18 деца, Мириам все пак взела разумното решение да спре да се множи и се обърнала за съвет към лекар.

Отговорът, който получила бил потресаващ и изумителен. Те ѝ съобщили, че ако спре да ражда може да умре, защото тя е генетично предразположена към хипер-овулацията (освобождаване на множество яйца в един цикъл), което значително увеличава шанса за многоплодна бременност. Лекарите ѝ обяснили, че ако тези неоплодени яйцеклетки останат в тялото ѝ, могат да разрушат репродуктивната система, с което да застрашат живота на жената, обяснява доктор Ахмед Кикомеко, пред африканското списание Happenings.

Въпреки предупреждението на гинеколозите, Мириам направила опит да контролира тялото си и си поставила спирала. Тялото ѝ обаче реагира изключително зле на действията ѝ. „През цялото време повръщах и за малко да умра. Изпаднах в кома за месец“, разказва жената. Но този инцидент не я обезкуражава и когато е на 23 години (в онзи момент вече е майка на 25 деца), тя прави нов опит да спре да ражда, но и този път се проваля, а лекарите настояват да не спира да се възпроизвежда. Желанието на Мириам да няма повече деца е свързано до голяма степен и с факта, че изхранването на това огромно семейство е много трудно. Не само заради броя на гърлата, а и защото съпругът на вечно бременната жена не помага по никакъв начин.

„Мъжът ми е полигамен и има много деца от предишни връзки“, споделя майката на 38 деца.

За изхранването на това семейство на ден са нужни 10 кг. брашно, 4 кг. захар, а за хигиената — три сапуна. Единственият източник на доходи за жената е сергията ѝ за билки, която държи на пазара.

Допълнителен доход си докарва, като разхубавява булки преди сватбите им. От известно време жената обмисля своя нов бизнесплан — да прекара водопровод до дома си, за да може да продава чиста вода на цялата околия.

„Спрях да се самосъжалявам, защото съм наясно, че тези деца са дар от Бога, който аз съм длъжна да опазя. Затова опитвам да дам всичко от себе си, за да се грижа за тях“, обяснява Мириам.