in

Животът в чужбина е по-лесен

Животът в чужбина е по-лесен

Без претенции за Paradise City, София не е най-лошото място за живеене. Пловдив, Варна и Бургас също не са. Извън най-големите градове също не цари безкраен мрак. И тук има хора, които мислят нормално, действат адекватно и не се притесняват да си кажат мнението. Има и от онези другите, също както и в Лондон, Виена, Париж или Хамбург.

Никой не се връща да работи в България, след като е учил в чужбина, освен ако се е провалил

Тук може да шокираме хора със слабо сърце, така че моля да не четат нататък. В избора на място за живот има много параметри и обикновено парите не винаги са основният. Шок! Стандартът на живот е много по-важен за повечето хора и за него има много и разнообразни фактори. Защо би се върнал човек, който може да взима 1000 или 1500 евро заплата в Западна Европа? Да видим – харесва България; държи на приятелите си; иска да е близко до семейството си, а не да ги изостави; иска да развие бизнес тук, защото има много неразвити ниши или пък е патриот, които вярва че може да помогне с това което е научил навън. Не е достатъчно? Да пробваме финансово-социални фактори: не му се плащат 30-40% данък върху заплата, безбожен наем в мизерно гето и всичко това, докато го третират като човек от четвъртия свят заради това че е чужденец? Да не говорим, че има органичена социална среда и почти никаква семейна подкрепа в близост.

Хората в България са невъзпитани и намусени, в чужбина – не

Да, факт е, че британците са една идея по-мили и възпитани от българите, но това в никой случай не ви гарантира мило отношение на всяка цена. Ако не се адаптирате или не си говорите с хората, в чиято страна се намирате, много трудно ще ги накарате да бъдат мили с вас, гарантираме ви.

Източник: Блиц